Kedy voda zamŕza:
- sladká voda zamrza pri 0° Celzia
- morská voda zamŕza pri -1,8° Celzia
97% všetkej vody je slaná voda.
Len 3% vody je sladká voda, pričom 70% z nej je v zmrznutom stave (v ľade, ľadovcoch )
To znamená, že len 1% všetkej vody je sladká voda v kvapalnom stave.
Koľko soli sa vie vo vode rozpustiť ?
Maximálne množstvo soli, ktoré sa vie vo vode rozpustiť je 350 gramov na 1 liter vody.
Na rozpustnosť vplýva aj teplota vody. Kým pri
- 20° Celzia (stupňoch Celzia) sa rozpustí 357g soli, pri
- 100 stupňoch sa rozpustí 390 gramov soli.
Koľko soli dať do kade, aby v nej voda nezamrzla čítajte tu.
Kedy je voda najhustejšia?
Ak chodíte v zime plávať, určite ste si všimli, že s klesajúcou teplotou vody, akoby sa voda stávala hutnejšou.
Počas ponorenia ruky do ľadovej vody, to vyzerá ako v spomalenom zábere slow-motion vlnenia vody.
Je to práve hustotou, so znižujúcou sa teplotou vody voda hustne.
- Sladká voda je najhustejšia pri teplote: 4° C / presnejšie 3.98°C (stupne Celzia)
- Slaná voda hustne až pokiaľ nezamrzne, teda do svojho bodu mrazu = –1,8° C (stupne Celzia)
Prečo ryby nezamrznú?
Jazerá nezamrznú celé, naopak, v zime sa teplota vody pod ľadom smerom od hladiny do hĺbky jazera zvyšuje, až do 4-och stupňov, lebo jej hustota je vyššia. V strede jazera má 3,98° Celzia.
Ryby su studenokrvné živočíchy, a nevedia si sami regulovať teplotu tela. Teplota ich tela sa prisposobuje okoliu. Preto s klesajúcou teplotou vody sa ich aktivita znižuje, až ustáva na minimum, a v zime sa niekedy človeku natíska otázka či ryba vôbec žije.
O koľko sa zväčší objem vody po premene na ľad
Keď voda zmrzne na ľad, jej objem sa zväčší o 10%.
Teda, keď sa ľad roztopí na vodu, zmenší sa objem o 9%.
Práve hustota vody a ľadu spôsobuje to, že ľad na vode pláva.
Výsledok je , keď dáte do mrazničky sklenenú fľašu plnú vody, flaša po zmrznutí praskne.
Koľko z plávajúceho ľadovca je nad hladinou?
Keď vidíte veľký plávajúci ľadovec, a vravíte aký je veľký, pamatajte, že vidíte len desatinu celej masy. Len 10% ľadu vidno nad vodnou hladinou. Zvyšok je skrytý pod hladinou.
Súvisí to práve s hustotou vody a ľadu. Keďže hustota ľadu je o 10% menšia ako hustota vody, práve to je dôvod, prečo z obrovských plávajúcich ľadovcov vidíme len 10%, a pod vodou sa skýva 90% majestátnych ľadovcov.
Takto sa potopil Titanic, že narazil do ľadovcovej kryhy, z ktorej značná časť nebolo vidno pod hladinou.
Ak by bola hustota ľadu menšia o 20%, videli by ste 20% ľadu nad hladinou.
voda, hustota, bod mrazu, bod mrazu, slaná voda, sladká voda, ľad